I start with tips given by MARDI, Serdang...
1. Apa2 jenis kek/roti lepas bakar terus keluarkan dr loyang dan terbalikkan kek/roti >>ni utk elakkan kek/roti turun ... jangan sesekali biarkan kek/roti sejuk dlm loyang pembakar.
2. Yis .. spatutnye kene disimpan dlm peti dan bekas kedap udara ... kalau nak tahu yis tu hidup or dah mati .. campurkan kan sikit dlm air panas .. kalau berbuih .. yis hidup kalau tak berbuih yis dah mati .. jgn guna yis dah mati.
3. Makanan yis adalah gula ... yis tak akan hidup tanpa gula.
4. Jangan simpan roti yg telah dibakar dlm peti utk simpan lama.
5. Kalau buat kek, better asingkn telur putih dan telur merah ..biasa2kan masukkan bahan berat ke dlm bahan ringan ... cth masukkan adunan yg berat (tepung plus bla bla bla .... dlm telur putih)
6. Jangan sesekali amik saki baki adunan yg kat mixer tu ... tu kira adunan yg tak sekata, xleh guna .. akan mencacatkan kuih/kek kita
Wednesday, July 15, 2009
tips membaking cakes
Posted by Leyza at 6:10 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
thanks for the tips
Post a Comment