Followers

Wednesday, July 15, 2009

SUGARPASTE (FONDANT)


Hey Cupcake




BAHAN-BAHANNYA:
3 sudu besar gliserin
5 sudu besar liquid glokosa
2 sudu besar serbuk gelatin
8 sudu besar air
1kg icing sugar (diayak)
1 sudu shortening

CARA MEMBUATNYA:
1.Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali icing sugar
2.Masakkan shingga cair
3.Sementara itu ambil 500gm icing sugar dan letakkan ke dalam mangkuk dan buatkan satu lubang di tengah2 icing sugar tersebut
4.Setelah adunan cair,masukkan ianya kedalam icing sugar tadi
5.Uli adunan sehingga menjadi lembut seperti adunan roti (tidak melekit di tangan)
6.Sekiranya masih lembik dan melekit tambah baki gula sedikit demi sedikit hingga adunan lembut dan tidak melekit lagi
7.Adunan ini boleh diwarnakan mengikut kesukaan
8.Setelah itu sapu kertas minyak dengan shortening dan adunan tersebut boleh dicanai sebagai penutup kek,buat reben,kelopak bunga dan sebagainya...

2 comments:

umi_e said...

leyza... kak e dah buat tapi 'tak menjadi' tak mau sebati - berderai @ pecah...

* cuba bulan lalu resepi amek dari internet juga (sama cam leyza letak ni)

** nak kena cuba lagi ;)

Leyza said...

kat mana silapnya pulak tu...caranya betul tak?buat la sikit2 dulu,syg kalo xjadi..