2 biji kentang, kupas dan dadu kecil, rendam dalam air
1 biji bawang besar,
didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar serbuk kari ikan
3/4 camca teh serbuk lada hitam
1 tin tuna, toskan
1 camca besar sos
tiram
2 camca besar kicap cair
1 cawan air
Sedikit gula
Beberapa
helai daun kari
CARA MEMBUATNYA
UNTUK INTI
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis
bawang besar dan daun kari hingga wangi, masukkan bawang putih dan sos tiram,
kacau rata dan tuang sedikit air.
Masukkan rempah kari dan masak hingga
garing, masuk tuna, serbuk lada hitam dan kentang, kacau dan tambah air.
Tuang kicap cair, kecilkan api dan masak hingga kentang empuk.
Akhir
sekali masukkan sedikit gula, kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api.
Sejukkan inti sepernuhnya...
UNTUK CURRY PUFF
Ambil sekeping pastry puff (mat guna yang berukuran 4 x 4 inci), potong dua,
isikan inti pada satu bahagian puff, dan bahagian satu lagi dikelar tapi jangan
putus.
Letak atas inti tadi dan tekan tepinya dengan garfu supaya melekat
dengan pastry bahagian bawahnya.
Alihkan ke dalam loyang pembakar yang telah
dilenser dengan sedikit mentega.
Buat hingga siap.
Sapu kuning telur
pada permukaan pastry dan tabur sedikit lada hitam kisar.
Bakar dalam oven
yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 25 minit.
Kalau oven ada fungsi
kipas, boleh gunakan untuk membakar. Sejukkan atas jaringan.
0 comments:
Post a Comment