Followers

Thursday, August 6, 2009

...satu lagi 'anugerah'...(Fathi Firjani)

Hampir 4th yg lalu aku telah melahirkan seorang anak perempuan DS.aku melahirkannya melalaui pembedahan disebabkan keadaannya yg disyaki songsang.Semasa deliver dia tak terus menangis,agak lama sikit baru dia menangis.
Doktor memberitahu ayahnya bahawa bayiku memerlukan pembedahan segera disebabkan bayi kami tidak ada lubang najis.Alangkah sedihnya aku ketika itu Tuhan saja yg mengetahui.Aku di hospital sini,bayiku di hospital sana.
Tinggallah aku mengubati hati yg sedih ketika itu.Orang lain yg menziarah rakan2 di wad itu semua ada baby,tapi aku...aku masih lagi belum tahu bayi aku Ds,mungkin doktor tak mahu saya susah hati sebab darah aku tinggi masa tu.
Dalam masa tlantar di katil tu tetiba tdengar suara2 staf yang btanyakan mana baby lagi satu.Dia orang kata baby satu lagi masuk hospital disebabkan Ds dan tiada lubang najis.Ya Allah aku beristigfar panjang.......semuga diberi kesabaran dan kekuatan.
Aku pujuk hatiku ini Ds ,Ds la yg penting bayiku selamat dlm pembedahan itu.Aku cuba membayangkan bagaimana tubuh sekecil itu dibedah....Dari situlah aku tahu bayi ku Ds.Keluarga dan suami masih lagi tak memberitahuku kerana mereka semua tak mahu aku risau dan susah hati.Penah aku tanyakan bayi itu tak ada masalah lain ke?Takda jawab dia orang.
Namun di hati kecilku,aku dah memang bersedia dengan ketentuan Illahi ini.Setiap kali aku sentiasa berdoa agar aku selamat melahirkan dan semuga aku dikurniakan bayi yang sehat dan sempurna sifatnya.Andainya itu merupakan ketentuannya maka aku redha.Tuhan memang menduga kami sekeluarga .Sekali dua Tuhan anugerahkan kami semua anak istimewa.Yang sulung autism dan no 6 Down Sindrom.
Selain tiada lubang najis tadi dia juga mengalami masalah jantung belubang,tp Alhamdulillah tak berapa kritikal,sekarang pun lubang jantung tu dah tertutup.Tapi kini masalah pendengaran pula..dia mengalami masalah pendengaran yg teruk pula,dan memerlukan alat bantuan pendengaran....
Bersyukur sangat2 keadaannya betambah sehat sekarang ini,kalo dulu kejap2 kena g hospital tapi sekarang ni kurang dah.20hb Mei 2009 genaplah umurnya 4tahun....tapi masih belum boleh bejalan.....

1 comments:

umi_e said...

semoga leyza terus kuat dengan dugaan ini... Insyaallah ganjaranNYA pasti ada...

*berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...