Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum (saya guna tepung naik sendiri)
2 cawan gula - gula pasir dikisar halus (saya guna 1cup gula castor + 1cup
brown sugar)
1 cawan serbuk koko - boleh kurangkan kalau tak suka pahit1 sudu teh baking
powder - tak masuk sbb guna tepung naik sendiri1 sudu teh soda bikarbonat - tak
masuk sbb guna tepung naik sendiri1 tin kecil susu pekat / kalau krimer pakai
setengah tin saja (saya agak2 aje, tak suka manis2)
1 cawan air mendidih5 biji telur 1 cawan minyak masak (Kalo nak lebih
sedap, gantikan dengan sebuku butter cair)
Cara-cara menyediakan:
1. Panaskan kukusan.
2. Ayak tepung, baking powder, soda dan serbuk koko.
3. Campurkan dengan gula, minyak, susu pekat, air panas dan telur, kacau
dengan senduk saja hingga semua sebati.
4. Tuang dalam loyang yang dialas dan di lengser dengan mentega, kukus
selama 1-1 1/2 jam atau bila bilah penguji kek keluar bersih.
5. Semasa mengukus pastikan air kukusan ditambah dengan air panas.
0 comments:
Post a Comment