Followers

Wednesday, May 27, 2009

kek Semenanjung...(resepi dari Sarawak)




Ini lah hasil yang dah digubah dari resepi kek sarawak kepada kek semenanjung...


...antara para ibu2 yang turut mengikuti kelas masak kek sarawak..



ha...ini lah chef muda dan pembantunya...
Percaya atau tidak ha itulah chef yang mengajar kami untuk membuat kek serawak.Umurnya sebaya dengan anak aku yang no 2,lepasan SPM.Namanya Abdullah Bin abd.Jalil dan pembantunya Mohd Amran.Chef ni actually berasal dari Sarawak,kat semenanjung ni sekolah di asrama Sekolah Hidayah,Johor Baharu.Menurutnya emak chef ni memang menjual kek lapis di Sarawak,beliau tolong membakarkan kek katanya.
Sebenarnya kek yang aku belajar tu dah pun aku gubah menjadi kek asam manis.Kini aku berikan nama kek Semenanjung pulak.Lihat la,aku gunakan 2 pewarna saja,kemudian lapiskan pula dengan kepingan asam manis.Kepada sesiapa yang nak cuba resepi asal kek ini,rujuk lah di bawah...
Resepi Kek Lapis
10biji telur gred A
450gm mentega
200gm horlick
1tin susu pekat
2cawan tepung gandum
11/2cawan gula pasir
1sudu teh ovellet
1/2sudu teh esen vanilla
pewarna mengikut suka
Cara membuatnya:
Pukul mentega bersama gula hingga putih
Masukkan telur satu persatu
Masukkan ovellet
Masukkan susu
Horlick
Tepung gandum
Vanilla
Pewarna( bahagikan kepada beberapa bhg.)
Setiap warna gunakan 2senduk...
Temp.200c
lapisan pertama guna api bawah
seterusnya guna api atas
lapisan akhir setelah masak semua gunakan api bawah 150c.
.....boleh la cuba2....






0 comments: