Followers

Tuesday, May 26, 2009

kuih siput...ciluk ( resepi azita kitchen)

Bahan-bahan :
1 kg tepung gandum
1 cawan marjerin
1 paket rempah kari daging – kecil
1 paket udang kering
2 biji bawang besar
1 camca besar jintan kasar
6~10 tangkai daun kari
Garam secukupnya
Serbuk perasa secukupnya

Cara-cara
Kisar udang kering, bawang besar, jintan kasar dan daun kari.
Gaulkan tepung dengan marjerin hingga berderai.
Masukkan kesemua bahan2 lain termasuk yang telah dikisar. Gaul rata.
Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil diuli. Uli hingga menjadi doh yang tidak melekat ditangan.
Ambil secubit doh dan tekan di atas acuan kuih siput. Buat sampai habis adunan.
Goreng di atas api sederhana hingga masak dan garing.
Tunggu hingga betul2 sejuk sebelum disimpan di dalam baling kedap udara

0 comments: